De bedste GIS software

Her er en oversigt over de vigtigste GIS software platforme efter vores mening. Det er individuelt hvilke platform som er den bedste, det afhænger nemlig af dit behov, budget og kompetencer og nogle gange er det en god ide at bruge flere platforme til forskellige behov.

GIS softwareFordeleUlemper
QGIS– Gratis og Open source
– Udbredt i branchen
– Mange funktionaliteter
– Windows/Mac/Linux
– Stejl indlæringskurve
– Ingen garanti
– Begrænset web funktionalitet
ArcGIS– Flest funktionaliteter
– God brugervenlighed
– Udbredt i branchen
– Dyrt
– Stejl indlæringskurve
– Windows eller Windows VM
PythonBedst til data analyse
– Gratis og Open source
– Gode web funktionaliteter
– Ingen brugerflade
– Kræver programmering
Power BI– Kortest indlæringskurve
– Gode web funktionaliteter
– BING Maps Integration
– Kun dashboard funktionalitet
MapInfo– Mange funktionaliteter
– Gode web funktionaliteter
– Dyrt
– Stejl indlæringskurve
AutoCAD– AutoCAD integrationer– Dyrt
– Stejl indlæringskurve

QGIS

QGIS er det største enkeltstående open source GIS software projekt. QGIS er software som kan downloades gratis fra deres hjemmeside og det kan installeres på både Windows, macOS, Linux, BSD og mobile enheder.

Som det største open source GIS softwareprojekt er der stort set ikke den opgave som du ikke kan løse med QGIS. Størrelsen på GQIS projektet kommer dog også med en ulempe, de mange tusinde udviklere som står bag gør ikke alle lige meget ud af brugervenlighed, det kræver derfor oftest lidt research at finde ud af hvordan man løser en ny opgave i GQIS.

link til egen hjemmeside

ArcGIS (esri)

ArcGIS er den største kommercielle GIS software platform, esri som står bag tilbyder en række produkter som hjælper jeres organisation med at processere, analysere, visualisere og distribuere GIS data.

ArcGIS er nok det mest udbredte GIS software platform for organisationer for hvem GIS data har en høj forretningsmæssig prioritet. Dertil skal det dog siges at ArcGIS er et omfattende system med en stejl indlæringskurve og høje licensomkostninger.

link til egen hjemmeside

Python GIS

Python er et af de mest udbredte programmeringssprog i verden. Det er ekstremt brugbart og der findes gratis libraries til alt lige fra geospatial dataprocessering, til GIS data visualisering, til Bigdata og Machinelearning. Hvilket gør python til et det et utroligt fleksibelt alternativ til de konventionelle GIS Software platformen.

Python har en langt stejlere indlæringskurve end nogle af de andre GIS software platforme, men tilgengæld er der ikke den GIS opgave man ikke kan løse med Python.

Det er også muligt at bruge programmerings sproget R i stedet for Python til at arbejde med GIS data (R er også open source og gratis).

link til egen hjemmeside

PowerBI og BING maps

Brugen af PowerBI til at processere og visualisere GIS data er ret udbredt. Selvom at PowerBI GIS funktionaliteter er forholdsvist begrænset er der to store fordele ved platformen. PowerBI bruges allerede i rigtig mange organisationer (og de fleste GIS funktionaliteter følger med som standard) og takket være deres BING maps integration kræver det stort set ingen træning at sætte interaktive GIS dashboards op. Det er også en stor fordel at PowerBI tillader at man kan dele sine kort/dashboards direkte i webbrowseren.

link til egen hjemmeside

MapInfo (Precisely)

Mapinfo er ligesom ArcGIS og QGIS også en enkeltstående GIS software platform til desktop. MapInfo kommer som ArcGIS kun til windows, men har igennem det seneste årti mistet markedsandele og har derfor lakket bagud på funktionalitet.

link til egen hjemmeside

AutoCAD (Autodesk)

Autodesks GIS software tilhøre deres AutoCAD platform. Med AutoCad Maps 3D kan man konvertere 3d modeller direkte til 3d GIS. Platformen er en noget begrænset i forhold til ovenstående GIS software platforme, men har en klar fordel for organisationer som allerede arbejde i Autodesks platform.

link til egen hjemmeside

Scroll to Top